Новини УКРЦУКОР, Sugar World 2019
Українська цукрова галузь має нерозкритий потенціал

 

Такої думки притримувались учасники ІІІ Міжнародного конгресу для виробників та переробників цукрових буряків «Sugar World 2019», який відбувся 27 лютого за організації Національної асоціації цукровиків України та зібрав близько 450 виробників та переробників цукрових буряків, міжнародних експертів та представників комерційних компаній.

Офіційне відкриття заходу провів голова правління НАЦУ «Укрцукор» Андрій Дикун відзначивши, що попри кризу, галузь розвивається:

«Сьогодні в галузі важка ситуація, проте, були і складніші часи. Не дивлячись на відсутність підтримки з боку держави та несприятливу кон’юнктуру ринку, у нас є такі підприємства, які і збільшили потужності, і перейшли на інші види палива. Ми розвиваємось та показуємо свою значущість, адже за нашими підрахунками, цукрова галузь знаходиться на другому місці в агросекторі по сплаті податків в Україні», - пояснив Дикун.

Україна має достатньо потенціалу, щоб закріпитись на міжнародній арені – таку думку висловили учасники панельної дискусії «Подальший розвиток світового ринку цукру та роль українського виробника на ньому». Відтак, Влад Гічок, трейдер «Alvean»  відзначив, що за останні роки Україна налагодила ефективне та конкурентне виробництво, проте ще варто попрацювати над якістю виробленої продукції і асортиментом пакування, адже покупцям потрібен вибір.

«Попри прогнозований світовий дефіцит на ринку в 2019/2020 МР, виробництво цукру в Україні зменшиться до 1,4-1,6 млн т, а посівні площі скоротяться на 11% - до 250 тис. га», - прокоментувала керівник аналітичного відділу Sucden Марина Сідак.

За її словами, високі ціни на зернові можуть привести до більшого, ніж очікується, скорочення посівних площ цукрових буряків в 2019/2020 МР, проте, експортні поставки збережуться на рівні минулого року, оскільки буде спостерігатись зростання перехідних запасів цукру за рахунок накопиченого нереалізованого експортного потенціалу.

І хоча посівні площі скорочуються, урожайність з кожним роком зростає, що свідчить про те, що вітчизняні аграрії працюють над виробництвом якісної сировини.

«Український бурякоцукровий комплекс має гарні перспективи розвитку, адже Україна знана своїми родючими ґрунтами. Окрім того, у вас сприятливий клімат, достатньо вологи, тобто є всі передумови для розвитку», - пояснив головний менеджер по продукції SESVANDERHAVE Стефан Гіліс відкриваючи секцію «Технології вирощування цукрових буряків».

Підтримав його і Олексій Миронов, маркетолог ДП «ТАК» відзначивши, що Україна завжди була цукровою країною, а скорочення посівних площ та виробництва не значить, галузь занепадає.

«Ми вперше підтримуємо цей конгрес в якості партнерів та приємно вражені рівнем організації, адже нам вдалось зреалізувати всі задумані плани», - пояснив Миронов.

 

Усі матеріали конференції (відео виступів, презентації спікерів) можна знайти за посиланням