Новини України Астарта, інвестиції, Агробізнес, Говард Дал
Щоб бути успішним в агробізнесі, потрібно бачити на кілька кроків вперед — Говард Дал

 

http://latifundist.com/

Говард Дал призначений головою ради директорів агропромхолдинга «Астарта-Київ» 17 березня 2017 року. Зі своїм приходом він принесе в компанію більше досвіду успішного ведення агробізнесу в Північній Америці.

Щоб стати ближче не тільки до «Астарти», а й до інших гравців українського АПК, Говард ініціював проведення в Києві зустрічі з представниками провідних українських компаній, які недавно пройшли навчання за програмою САБІТ в США. Своїм баченням глобальних перспектив аграрної галузі, шляхів подальшого розвитку українського АПК Говард Дал поділився в ексклюзивному інтерв'ю, передає Latifundist.com.

Містер Дал, як Ви оцінюєте інвестиційний клімат України?

Зараз він явно кращий, ніж був раніше. І той факт, що одна з провідних інвестиційних компаній Fairfax інвестує в український бізнес, говорить про зростаючу впевненість у вашій країні. Звичайно, зарубіжні інвестори як і раніше обережні, але якщо в державі продовжиться впровадження політики прозорості, якщо будуть зроблені рішучі кроки по боротьбі з корупцією та впровадження принципу верховенства права, то Україна зможе залучити набагато більше іноземних інвестицій.

Ви на посаді голови ради директорів агропромхолдинга «Астарта-Київ» вже три місяці, які зміни в компанії вже відбулися?

«Астарта» на своєму прикладі показує важливість прозорості і довіри з боку всіх стейкхолдерів. У компанії працюють висококваліфіковані фахівці, а її фінансові результати говорять самі за себе. «Астарта» — одна з тих компаній, які набули значного фінансування від західних банків, в тому числі «Ексімбанку» США, і завжди чітко виконувала свої зобов'язання. Подібна надійність переконує західних інвесторів.

В одному з інтерв'ю Ви говорили, що підготували для «Астарти» інформацію про кращі практики вирощування цукрових буряків в світі. Які з них в цьому сезоні вирішила перейняти «Астарта»?

Я керую компанією Amity Technology, яка спеціалізується на виробництві сільгосптехніки і технологіях по вирощуванню цукрових буряків. На початку 2000-х років це і стало приводом для нашого знайомства з «Астартою». Керівництво про кращі практики вирощування буряка, яке ми тоді склали, дуже сподобалося Віктору Іванчику і було відразу ж впроваджено в компанії. У результаті, середній урожай цукрових буряків в «Астарті» найвищий серед українських агрокомпаній.

Кілька років тому я створив компанію Farm QA, яка працює над пошуком і впровадженням сучасних агротехнологій та ІТ-рішень. Ми зараз живемо в період чергової технологічної революції в багатьох галузях, включаючи сільське господарство. «Великі масиви даних» (Big Data), біотехнології, стрімко дешевшають сенсори і автоматизовані системи: все це дозволяє підвищувати врожайність, знижувати собівартість продукції, згладжувати несприятливі погодні фактори. Я впевнений, що ці рішення не тільки «Астарта», а й інші успішні агровиробники в Україні будуть активно впроваджувати в своїй роботі.

«Астарта» має значний земельний банк — 260 тис. га. Сучасні системи збору, передачі та аналізу даних на всіх рівнях є важливим, якщо не визначальним, компонентом ефективності будь-якої компанії. Ми знаємо, що в «Астарті» давно працюють системи digital farming. Чи будуть впроваджуватися нові системи управління підприємством?

У 1980 році комп'ютерна пам'ять на один гігабайт коштувала 300 тис. дол., а зараз її ціна складає всього два центи! Сьогодні існує безліч способів швидкої передачі даних, незалежно від їх розміру. І сільське господарство — не виняток. Неможливо уявити сучасне сільгоспвиробництво без участі передачі електронних даних. Особливо в Україні, де працюють великі агрокомпанії, в яких складно управляти всіма процесами оперативно — потрібні системи швидкого і чіткого реагування. Не можна керувати тим, що не можеш навіть виміряти. У цьому році ми впроваджуємо ряд технологій, і я бачу високу зацікавленість серед українських аграріїв. Головним чином це будуть продукти компанії Farm QA. Також є оптимізучі процеси нові механізми, наприклад, т.зв. біткарти (самохідні візки для перевезення цукрових буряків). Їх використання на полях дозволяє істотно скоротити логістичні витрати.

Наскільки ми знаємо, з Віктором Іванчиком ви знайомі з 2001 року. Після того як почали працювати в рамках однієї компанії пліч-о-пліч, що нового відкрили для себе в колезі, як оціните його підхід до управління компанією, побачивши її зсередини?

Віктор Іванчик — керівник з чітким розумінням того, куди потрібно рухатися компанії і яким шляхом розвиватися. Це як у військовій справі: уявіть, що ви генерал — ви повинні бачити на кілька кроків вперед. І я думаю, що Віктор Іванчик володіє цією майстерністю досконало.

Яку роль зіграє для «Астарти» в короткостроковій і довгостроковій перспективі покупка її частки канадським фондом?

У Fairfax детально вивчили бізнес компанії, її ринки, команду, підходи до прийняття рішень і були задоволені результатами. При цьому ринкова капіталізація «Астарти» досить скромна. Тільки уявіть — якби «Астарта» була американською компанією, то вартість її акцій була б в 3-5 разів вищою! Всьому виною ризики в Україні. Багато інвесторів готові були б вкладати більше коштів, якби ситуація в країні поліпшувалася.

Що стосується самого Fairfax, цей фонд має дуже хорошу репутацію в світі, його знають фінансисти далеко за межами Канади. І сам факт того, що Fairfax став великим акціонером Астарти, є свого роду «знаком якості» для компанії і позитивним сигналом для інших потенційних інвесторів і партнерів. З таким стратегічним акціонером «Астарта» зможе і далі успішно розвиватися!

Читайте також:

Міністерство та Укрцукор поглиблюють співпрацю в галузі просування експорту

Баланси попиту та пропозиції цукру від Економічного дискусійного клубу на 01.06.2017

Фасований цукор VS ваговий: ціна чи безпечність приваблює споживача?