Новини України збирання, врожайність, цукрові буряки, рентабельність, Агрофірма Відродження, Агрофірма Г С Сковороди
Досвід вирощування цукрових буряків на Харківщині та Полтавщині

 

thecounter.org/

Кінець вересня — середина жовтня — це активний час збирання врожаю цукрових буряків, а головним критерієм ефективної технології вирощування є, звичайно ж, врожайність та рентабельність.

Агрофірма «Відродження» на Полтавщині та ПрАТ «Агрофірма ім. Г.С. Сковороди», що на Харківщині, розповіли, на якому етапі наразі збирання цукрових буряків та як вони оцінюють врожай на полях, повідомляє SuperAgronom. Отож, який стан посівів цукрового буряку за відсутності опадів 2 місяці, як відрізняється кількість обробок залежно від дати сівби та які препарати ефективно захищають культуру.

Цукрові буряки на Полтавщині 2020

Пайові землі агрофірми «Відродження» розташовані у Диканському, Шишацькому та Решетилівському районах Полтавської області. Ґрунти на території агрофірми переважно важкі чорноземи, на підвищеннях — жовті, а на низовинах — супіски.

Із сівбою цукрових буряків у господарстві не поспішають, зазвичай бояться приморозків. Стверджують, що дорожче буде пересіяти, ніж зачекати декілька днів. 7-8 квітня цьогоріч посіяли 220 га, що дозволило провести 4 обробки.

«Маємо 5-пільну сівозміну, оскільки вирощуємо буряки, то намагаємось підлаштовуватись під них», — розповідає Віталій Яківець, директор агрофірми «Відродження».

У господарстві розповідають, що весна була незвична і всі обробки проводились за низьких температур.

«В агрофірмі «Відродження» була застосована наша традиційна система захисту цукрового буряка: Бетарен Супер (д.р. десмедифам, етофумезат, фенмедифам) і Форвард (д.р. хізалофоп-п-етил) як грамініцид, ще застосовували післясходовий селективний препарат Лорнет (д.р. клопіралід). Також використовували гербіцид Митрон (д.р. метамітрон). Під час першої та другої обробки працювали за схемою 1 л/га Митрон, 1 л/га Бетарен Супер та додавали pH-контроль 100 мл/га. Через приморозки під час першої обробки препарати спрацювали десь на 80%», — зазначив Олег Науменко, представник компанії CHEMISCHE GUTER у Південно-Східному регіоні.

У другій декаді вересня вага коренеплоду складала 400 г при густоті посівів 100 тис. рослин/га. Віктор Пеляк наголошує, що однією з проблем регіону та загалом країни є необізнаність у питанні застосування pH-контролю на посівах сільськогосподарських культур. Спеціаліст зазначає, що лише в останні роки фермери та агрономи почали серйозно слідкувати за жорсткістю та кислотністю води. 

«До використання pH-контролю від CHEMISCHE GUTER pH води був на рівні 9, а зараз — 6,4. Цей препарат значно покращує якість води, яка застосовується для приготування робочих розчинів засобів захисту рослин, поліпшує стабільність та однорідність робочого розчину, підвищує ефективність хімічної обробки. Я побачив повноцінну дію гербіцидів завдяки pH-контролю вже на 3-й день», — зауважує директор агрофірми.

Олег Науменко зазначив, що норма використання pH-контролю залежить від рН та жорсткості води, яка використовується для приготування робочого розчину.

«На третю обробку до препарата Бетарен Супер у нормі 1 л/га в агрофірмі додавали Митрон та Форвард по 0,5 л/га. Всі препарати мають масляну основу, яка не завдає шкоди бурякам, що перебувають у фазі сім'ядольних листків. За 25-26°С ми не змінюємо норму внесення препаратів, бо впевнені, що буряк не буде пригнічений», — додав Віктор Пеляк, менеджер з продажу ТОВ «Спектр-Агро».

У другій декаді вересня густота посівів дорівнювала 100 тис. рослин/га. Як зауважив пан Олег, оскільки Форвард — масляно-дисперсійний післясходовий гербіцид, у нормі 0,2-0,4 л/га його почали додавати у три обробки замість прилипача. Як результат такого рішення на Полтавщині мають чисте поле цукрових буряків. 

«Четверту обробку проводили препаратами Форвард у нормі 0,5 л/га, Митрон 0,5 л/га та препартом Кондор 30 г/га. Обробку від хвороб в агрофірмі робили фунгіцидом Беназол (д.р. беноміл) 0,8 кг/га, а другу — фунгіцидом на основі епоксиконазолу та фенпропіморфу», — зазначив Віталій Яківець.

Збирати врожай цукрових буряків у господарстві планують не раніше 15 жовтня, тому чекатимуть дощів, яких не було вже протягом 2 місяців аж до другої декади вересня. Пан Віталій зазначає, що очікують отримати врожайність 60 т/га.

Цукрові буряки на Харківщині 2020

Земельний банк ПРАТ «Агрофірма ім. Г.С. Сковороди», що на Харківщині, сягає 4,3 тис. га. У господарстві відведено 270 га під цукрові буряки, 1100 га під озиму пшеницю, 800 га під кукурудзу, 1100 га під соняшник, 150 га під сою та решту земель під ячмінь і гречку. Ґрунти на території господарства — чорноземи.

На 114 га поля цукрових буряків була застосована повністю система захисту компанії CHEMISCHE GUTER. В цілому ж у господарстві застосовують препарати компанії на 180 га посівів культури. Сіяли буряки 28 березня. 

Система захисту тут базується на п'яти обробках:

  • перша — у фазі вилочки;
  • друга — через 8 днів після першої обробки;
  • третя — через 10 днів після останнього внесення;
  • четверта — через 12 днів після останнього внесення;
  • п'ята — фінальна обробка через 15 днів.

Ігор Ткачов, агроном ПРАТ «Агрофірма ім. Г.С. Сковороди», зазначив, що вони працюють препаратами інтенсивно, тільки-но декілька бур'янів з'явились — одразу застосовують препарати у визначену фазу та з відповідними інтервалами часу. 

«Працювали гербіцидом Митрон, а також використовували системний післясходовий гербіцид Бетарен Супер (д.р. десмедифам, етофумезат, фенмедифам)», — зазначив Ігор Ткачов. 

За словами Олега Науменка, представника компанії CHEMISCHE GUTER, Бетарен Супер — це унікальний системний препарат на масляній основі, яка забезпечує значне поліпшення умов поглинання гербіциду, для ефективного захисту посівів буряків. Також Бетарен володіє зменшеною фітотоксичною дією, що позитивно впливає на врожайність.

«Незамінним гербіцидом у боротьбі із важковикорінюваними бур’янами (з певними видами осоту, ромашки, споришу й іншими) для нашого господарства є післясходовий селективний препарат Лорнет (д.р. клопіралід). Він вирізняється своєю високою біологічною ефективністю», — наголосив Ігор Ткачов. 

Олег Науменко додав, що це препарат системної дії і видимі ознаки впливу проявляються вже через 4-7 днів, загибель бур’янів настає через 10-15 днів. 

Ефективність і швидкість впливу визначаються нормами витрати, погодними умовами й станом бур’янів під час застосування гербіциду. Максимальна ефективність препарату досягається при нанесенні його на листки молодих рослин, а також тих, що активно розвиваються. Не рекомендується використовувати при температурі повітря нижче 10°С.

Також у господарстві використовували гербіцид Кондор (д.р. трифлусульфурон-метил). Після обробки вже через кілька годин припиняється ріст чутливих бур'янів і значно знижується споживання ними поживних речовин і води, що фактично означає припинення їх конкуренції з культурою. Видимі симптоми, такі як антоціанове забарвлення, хлороз і некроз, з'являються лише через кілька днів після обробки, а загибель бур'янів настає через 10-15 днів. 

«Щодо фунгіцидного захисту, то працювали універсальним препаратом системної та викорінюючої дії — Беназол (д.р. беноміл). Препарат захищає коренеплоди від ураження гнилями, підвищується їх лежкість, а втрати під час зберігання знижуються», — підкреслив пан Ігор.

Беназол забезпечує ефективне при­гнічення хвороб уже через 3-5 годин після обробки, навіть після появи симптомів зара­ження у рослин, та діє за низьких температур, починаючи з +5°С. 

«Цей препарат ефективний проти церкоспорозу, борошнистої роси та інших хвороб. Беназол за рахунок побічної овіцидної дії проявляє інсектоакарицидні властивості, перешкоджаючи поширенню павутинних кліщів. Він має довготривалу дію і контролює кореневі гнилі та основні хвороби цукрових буряків. Ця здатність досягається за рахунок довгого періоду напіврозкладу та знезараженню поверхні листків, коренеплодів та  ґрунту», — зауважує представник компанії CHEMISCHE GUTER у Південно-Східному регіоні. 

Агроном ПРАТ «Агрофірма ім. Г.С. Сковороди» відзначив важливість співпраці та консультування з компанією CHEMISCHE GUTER протягом усього процесу застосування системи захисту. Ігор Ткачов зауважив, що за дією препаратів та станом посівів буряків слідкували разом з фахівцями компанії.