Новини України Україна, цукровий буряк, виробництво, біоетанол, сировина, біопаливо, біогаз, родючість
Цукровий буряк — перспективна сировина для виробництва біопалива в Україні

 

http://www.africanreview.com

У сегменті біоенергетичних культур окрім традиційних багаторічних перспективним у плані сировини для виробництва біопалива є цукровий буряк. Українськими селекціонерами уже проводиться селекційна робота зі створення спеціально адаптованих різновидів цукрового буряка, призначених для потреб енергетичної галузі.

Про це розповів Олександр Ганженко, завідувач відділу технологій вирощування біоенергетичних культур Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, передає SuperAgronom.

Зі слів науковця, на сьогодні розглядається можливість використання цукрового буряка як енергетичної культури. Сировина цукрового буряка є надзвичайно універсальною і може використовуватися для багатьох галузей промисловості, в тому числі, для виробництва біопалива.

«Ми розглядаємо сировину цукрового буряка як джерело, яке може використовуватися для виробництва різних видів біопалива. Зокрема біоетанол, тому що біомаса цукрового буряка насичена цукрами і легко може перероблятися на цей вид енергетичного носія. Крім того, за рахунок підвищеного вмісту сухих речовин урожай цукрового буряка може перероблятися на біогаз і, знову ж таки, зменшувати залежність економіки України від імпортного газу. І цукровий буряк — це одна з культур, які можуть використовуватися не тільки для отримання харчів чи кормів, а й для переробки на різні види енергоносіїв», — відзначив Олександр Ганженко.

Нарощення площ під цукровими буряками у майбутньому дасть змогу поліпшити культуру землеробства, сприятиме накопиченню гумусу у ґрунтах та перешкоджатиме втраті їх родючості.

«Це культура, яка в сівозміні відіграє важливу екологічну роль. Якщо ми розглянемо структуру сівозмін, які на сьогодні існують в Україні, то це понад 80% експортно орієнтованих зернових культур. Це надзвичайно негативно впливає на вміст гумусу в ґрунті і в кінцевому рахунку зменшує родючість наших чорноземів. Тому ми говоримо про те, що площі цукрового буряка повинні збільшуватися і саме за рахунок його використання у якості енергетичної культури», — наголошує науковець.

Наразі фахівцями Інституту проводиться селекційна робота зі створення спеціально адаптованих до виробництва біопалива сортів та гібридів цукрового буряка, досліджується технологія вирощування культур та собівартість виробництва для потреб біоенергетики.

«При вирощуванні культури для біоенергетичних потреб існує ряд нюансів, пов’язаних із використанням добрив та ЗЗР, які обмежуються за умови виробництва з буряка харчових продуктів (цукру). А для виробництва біопалива цих обмежень, скажемо так, вже не існує. І за рахунок цього і собівартість вирощеної біомаси зменшується», — відзначив Олександр Ганженко.

Читайте також:

В Україні біогазові потужності з початку року збільшилися на 52%

Президент буде стимулювати виробництво біоетанолу в Україні