Новини світу цукор, імпорт, виробництво, експорт, Азербайджан, монополія
В Азербайджані скосовують монополію на цукор

 

http://postavschiki.ua/

В Азербайджані радикально змінилася ситуація в сфері імпорту цукру, яка довгий час була монопольною.

Про це пише Haqqin.az.

Державний митний комітет повідомляє, що за перше півріччя цього року в Азербайджан було імпортовано у 18 разів більше цукру, ніж за весь минулий рік.

За статистикою комітету, за шість місяців 2017 року в Азербайджан було завезено 67 775 т цукру на загальну суму в 34,5 млн дол. Цей показник в минулому році склав всього 6 636 т. Основними імпортерами цукру в Азербайджан стали Росія, звідки було завезено 51 219 т, Білорусь — 8 262 т та Україна — 7 382 т. Те, що цукор завозиться в Азербайджан в основному з країн СНД, пояснюється тим, що між цими країнами скасовано мита.

На тлі зростання імпорту цукру в Азербайджані скоротився експорт цього продукту. Так, за перше півріччя 2017 року було експортовано 40 284 т цукру, що на 11 тис. т менше, ніж за аналогічний період минулого року. Доходи від експорту цукру скоротилися на 3,3 млн дол. Крім експорту в Азербайджані скоротилося також і виробництво цукру. Так, Державний комітет по статистиці повідомив, що за перше півріччя цього року було вироблено 110,2 т цукру — спад виробництва цукру склав 35%.

У результаті конкуренції, викликаної різким зростанням імпорту цукру в Азербайджан, в країні скоротився експорт цукру і його виробництво. На думку багатьох експертів, різке зростання імпорту цього продукту стало також результатом радикальних реформ в митній системі, спрямованих на посилення прозорості в цій сфері.

Читайте також:

У Бразилії цукрові заводи захеджували майже 3 млн т цукру

Єгипет законтрактував 850 тис. т цукру

У 2017/18 МР в США виробництво цукру збільшиться — USDA