Новини світу ЄС, Європа, засоби захисту рослин, інсектициди, заборона, неонікотиноїди
Європа остаточно заборонила 3 неонікотиноїди

 

https://agroday.com.ua/

19 січня Європейський суд (ECJ) підтвердив, що державам-членам більше не дозволять надавати винятки для використання «прямо заборонених» засобів захисту рослин відповідно до законодавства ЄС.

Про це повідомляється на сторінці Українські Аграрії в Facebook.

Крім того зазначається, що у постанові суду наголошується також на зобов'язанні всіх держав-членів вживати необхідних заходів для сприяння боротьбі зі шкідниками нехімічним методам, де це можливо.

«Мова йде про інсектициди на основі діючих речовин імідаклоприд, клотіанідин та тіаметоксам, що належать до класу неонікотиноїдів. Вже давно, практично з моменту їх появи, ця група пестицидів зазнала критики експертів за те, що вони сприяють загибелі бджіл, порушуючи їх здатність до орієнтування, погіршують пам'ять і знижують здатність до розмноження. Тому правоохоронні організації та бджільницькі асоціації Європи почали подавати заяви до судів із вимогою заборонити ці пестициди. Їм протистояла компанія-виробник Bayer, доводячи, що жодної небезпеки ці речовини для навколишнього середовища не становлять. Компанію підтримували фермери, які були задоволені ефективністю та простотою застосування неонікотиноїдів. У 2013 році суд прийняв бік перших і заборонив використання згаданих д.р. Але залишив одну лазівку. Ці речовини дозволено було використовувати на підставі «надзвичайних ситуацій», коли «небезпека чи загроза для виробництва рослин чи екосистем не може бути усунена іншими розумними засобами», — зазначено у повідомленні.

Цією можливістю почали активно користатися. Згідно з нещодавнім звітом PAN Europe, країни ЄС надали понад 236 дозволів на застосування заборонених пестицидів за останні чотири роки. А неонікотиноїди становлять майже половину з них (47,5%).

Читайте також:

У Великобританії виробництво цукру скоротилося через несприятливу погоду