Новини світу імпорт, виробництво, цукровий завод, Грузія, Agara Sugar
«Agara Sugar» може зупинити виробництво цукру в Грузії

 

legkopolezno.ru/

У Грузії «Agara Sugar» знову говорить про утиск з боку імпорту і не виключає, що цукровий завод знову буде зупинений.

Про це повідомляє «Бізнес Грузія».

Директор компанії «Agara Sugar» Алхан Алізаде говорить, що розраховувати виробництво на довгостроковий період не можуть, оскільки "чи продовжить завод працювати залежить від багатьох факторів, і головним чином буде залежати від збільшеного розміру імпортованого цукру в країні".

«У день відкриття ми заявили, що завод буде працювати, і його співробітники будуть зайняті до 31 грудня 2018 року. Але і раніше, і зараз нам заважає нерегульований режим імпорту. Нам важко конкурувати з дешевим цукром низької якості, який ввозять з-за кордону. Ми просили законодавчу і виконавчу владу ввести закон для захисту місцевого виробництва, який би встановив квоти на імпорт. Це дало б нам можливість захистити себе від утисків з боку надмірного імпорту» — говорить директор заводу.

«Agara Sugar» відновила роботу 1 червня після восьмимісячної зупинки та акцій протесту. За словами директора заводу, зараз підприємство працює з повним навантаженням, і в день в середньому випускає 500 т продукції. На заводі зайняті ті ж 500 співробітників, які працювали в минулому році до закриття заводу.

Ціна на цукор «Agara Sugar» в торговій мережі коливається від 1.20 ларі/кг (13 грн/кг) (ваговий) до 1.85 ларі/кг (20,04 грн/кг) (розфасований).

Дані Національної служби статистики показують, що імпорт цукру в Грузії зростає. Із січня по липень обсяг імпорту цукру збільшився на 82%, в січні в країну надійшло 12,4 тис. т цукру, а в липні — 22,6 тис. т. Наприклад, в червні імпорт досягнув максимуму в 26 640 т.

У той же час важливо, що ціна імпортованого цукру знизилася. У січні ціна імпортованого цукру становила близько 1 ларі/кг (10,83 грн/кг), а в липні знизилася до 90 тетрі (9,75 грн/кг), що, ймовірно, пов'язано зі зниженням ціни на цукор на світовому ринку. Як відомо, число тих, хто обирає здоровий спосіб життя, збільшується серед населення, і вони споживають менше цукру. У той же час у великих світових виробників цукру великий врожай цукрової тростини змушує очікувати падіння ціни на цей продукт.

Зараз у Грузію найбільше цукру надходить з Бразилії. Слід зазначити, що імпорт з цієї країни почався в травні і в липні досягнув 11 тис. т — майже 50% від загального імпорту. На другому місці за розміром імпорту стоїть Польща, на третьому — Бельгія, за ними слідують Україна (імпорт скоротився), Франція, Колумбія, та Азербайджан.

Читайте також:

Бразилія може втратити статус найбільшого у світі виробника цукру