Новини ближнього зарубіжжя цукор, виробництво, експорт, Росія, надлишки
У Росії надлишки бурякового цукру досягли історичного максимуму

 

http://ukrsugar.com/uk

Із початку 2018 року в Росії почали скорочуватися темпи експорту білого цукру. Так, якщо в грудні експорт склав 112 тис. т (без урахування вивозу автотранспортом до країн ЄАЕС), то в січні — 97 тис. т, а в лютому — 72 тис. т.

Про це розповів провідний експерт Інституту кон'юнктури аграрного ринку (ІКАР) Євген Іванов, передає «Агроінвестор».

У грудні зовнішні продажі цукру перевищували рівень аналогічного періоду минулого сезону в 3,6 разів, у січні — в 2,9 разів, у лютому — в два рази.

Із серпня по грудень 2017 року експорт йшов вкрай активно. За п'ять місяців було вивезено 257 тис. т цукру, що в 2,8 разів більше, ніж за аналогічний період попереднього сільгоспроку.

«На ряд традиційних ринків у 2017/18 МР поставки з Росії не починалися (Афганістан, КНДР) або поки йдуть мляво (Таджикистан, Туркменія, Монголія, Сербія), — коментує Євген Іванов, — Відвантаження попередніх сезонів у Сирію, Єгипет, Йорданію не отримали продовження».

Понад дві третини поточного експорту зараз доводиться на Узбекистан.

У той же час за два останні сезони Євросоюз, Пакистан, Росія та Україна збільшили експорт білого цукру в 3,5 разів — до 7 млн ​​т.

«При вивезенні залізничним транспортом на наші традиційні ринки (СНД, Афганістан, Монголія, Корея) із серпня по середину березня експорт склав 361 тис. т, тільки залізничний транзит через Росію з ЄС, України і Білорусії склав 193 тис. т. Таким чином, транзит до попереднього сезону виріс в три рази», — констатує Іванов.

За даними Мінсільгоспу, що посилається на оперативну залізничну статистику, вивезення цукру за період з січня по першу декаду березня склав 144 тис. т, проти 73 тис. т за аналогічний період 2017 року.

Читайте також:

В Алматинської області збільшаться посіви цукрових буряків

У Росії виробництво цукру істотно не зменшиться — «РусАгро»