Новини ближнього зарубіжжя цукор, експорт, ціни, собівартість, Скидельський цукровий комбінат
Скидельський цукровий комбінат оголосив себе планово-збитковим підприємством

 

www.thehindubusinessline.com/

ВАТ «Скидельський цукровий комбінат» (Білорусь) оголосило себе планово-збитковим підприємством. Це було помітно вже за підсумками минулого року.

Про це повідомив Єдиний портал фінансового ринку.

Чистий мінус підприємства склав 18,55 млн біл. руб. (574,27 млн руб.). У порівнянні з 2016 роком, коли прибуток був 156 тис. біл. руб., ситуація кардинально змінилася. Причину пояснили зниженням виручки від реалізації, кредитами і курсовими різницями. У нинішньому році стало зрозуміло, що на комбінаті позитивної динаміки не чекають: виробництво заявило про планові збитки на 2018 рік, штати урізати не стали, але зарплату знизили.

Загроза білоруському цукру прийшла з Росії. Східні сусіди знизили ціну, забивши полки гіпермаркетів продукцією за низькою вартістю.

«Ситуація з конкурентами виникла на початку минулого року. У зв'язку з цим нам довелося знизити ціну на свій цукор на 20%, а це рівень 2012 року. У той же час витрати на виробництво відтоді зросли, найбільші витрати йдуть на сировину та енергоресурси», — пояснив головний економіст ВАТ «Скидельський цукровий комбінат» Віталій Іоскевич.

До речі, не один Скидельський цукровий комбінат має фінансові проблеми. Та ж доля спіткала цукровиробників Жабинки, Городеї та Слуцька.

Через російський ціновий демпінг в січні Міністерство антимонопольного регулювання і торгівлі (МАРТ) пішло на безпрецедентний крок і встановило мінімальну ціну на цукор в країні (МАРТ зазвичай встановлює максимально допустимі ціни та обмежує торговельні надбавки). Постанова №60 «прописала» відпускну ціну на цукор без ПДВ в розмірі 1,19 біл. руб. (36,84 руб.) за кілограм, вартість з ПДВ — 1,22 біл. руб. (37,76 руб.) за кілограм. Роздрібна ціна з ПДВ визначена в 1,5 біл. руб. (46,43 руб.) за кілограм.

Ще однією екстренною мірою для підтримки білоруських комбінатів стало зниження закупівельної вартості цукрових буряків на 15% (з приблизно 73 біл. руб. (2259.94 руб.) до близько 62 біл. руб. (1919,4 руб.) за тонну):

«Останнім часом ціна на цукровий буряк зашкалювала. Безумовно, це позитивно позначалося на сільськогосподарських підприємствах, які давали 120% рентабельності по цій культурі. Левову частку витрат комбінат несе через дорогу сировину. Це приблизно 70% від собівартості. Сьогодні в Росії буряк набагато дешевший (приблизно в півтора рази) і ціна природного газу нижча», — уточнив Віталій Іоскевич.

Співрозмовник впевнений, що комбінат зможе вийти в плюс, якщо буряк подешевшає. В аграріїв свій погляд на проблему, вони свій цінник знижувати не поспішають і радять комбінатам шукати зайві витрати у себе.

«Сільгосппідприємства продають буряк з мінімальною накруткою до собівартості. Дорожчає пальне, насіння. Недавнє зниження закупівельної ціни на 15%, на яке пішли з огляду на ситуацію на ринку, це максимальна знижка. Аграрії не можуть працювати «в нуль», навіть за умови російського цінового демпінгу. Зараз сільгосппідприємства зайняли вичікувальну позицію. У Росії сільське господарство інтенсивно розвивається. У минулому сезоні там спостерігалося перевиробництво буряків (з урожаю 2017 року було одержано понад 6,5 млн т цукру). Як буде складатися ситуація надалі покаже час. Площі з цукровими буряками вже кілька років залишалися незмінними, це приблизно 30-35 тис. га», — розповів начальник управління рослинництва комітету по сільському господарству і продовольству Гродненського облвиконкому Сергій Сончік.

Вичікувальну позицію зайняло і ВАТ «Скидельський цукровий комбінат». 95% виручки підприємство отримує від реалізації цукру. 45% продукції йшло на експорт. Сьогодні поставки солодкого продукту на російський ринок скорочують. У даний час мова йде про поставки білоруського цукру в Китай. У цій країні споживання солодкого продукту перевищує його виробництво. В цілому на світовому ринку спостерігається надлишок цукру. Як заявив недавно глава концерну «Белгоспищепром» Олександр Забелло, в Україні, Білорусі та Росії, за підсумками 2017 року, сформувалися надлишки білого цукру в обсязі понад 1,5 млн т. Це призвело до того, що цукор в країнах СНД подешевшав приблизно на 40%.

Читайте також:

Казахстан подвоїв обсяги імпорту цукру

На Алтаї посіяно майже половину цукрових буряків