Новини ближнього зарубіжжя ціни, Росія, цукрові буряки, посівна площа, Мінсільгосп, ІКАР, ФАС
Мінсільгосп Росії очікує скорочення посівної площі цукрових буряків на 18%

 

www.nordicbeet.nu/

Мінсільгосп Росії очікує скорочення посівної площі під цукровими буряками. У 2020 році цукровими буряками передбачається засіяти лише 980 тис. га, проти 1,2 млн га в 2019 році.

Про це повідомляє «Агроінвестор».

На минулій нараді в Мінсільгоспі по підготовці до весняно-польових робіт 2020 року були підняті питання зміни структури посівів з урахуванням ринкових потреб.

Так, Дмитро Рилько, генеральний директор ІКАРу, вважає, що скорочення посівів цукрового буряка — це «чудові новини». «Ми вже давно говоримо про необхідність скорочення посівних площ, занадто їх багато. Інша справа, зробити це буде зовсім непросто», — зазначає він.

У 2019 році цукрові буряки в цілому по країні займали 1,145 млн га, що на 1,6% більше, ніж у 2018 році. Валовий збір, за даними Росстату, досягнув 50,8 млн т. У цьому сезоні, за прогнозом ІКАРу, може бути вироблено понад 7,4 млн т цукру. На тлі перевиробництва ціни на цукор значно впали, що загрожує галузі банкрутством, попереджала ФАС. Про плани скорочення площі під цукровим буряком Мінсільгосп повідомляв у листопаді минулого року. У вересні Мінсільгосппрод Краснодарського краю також зажадав від районів у 2020 році скоротити посіви цукрових буряків на 15-20% і замістити їх «експортно-затребуваними культурами» — соєю та ріпаком.

При цьому  перший заступник міністра сільського господарства Джамбулат Хатуов (зараз в. о. першого заступника міністра) також підкреслив, що необхідно збільшити частку насіння вітчизняного виробництва. Особливо це стосується цукрових буряків, соняшнику, кукурудзи, де частка російського насіння вкрай низька. «Вважаю за необхідне регіонам проявити більш активну позицію щодо впровадження вітчизняних сортів у виробництво — це гарантія продовольчої безпеки країни», — акцентував увагу Хатуов. Зараз потреба Росії в насінні перевищує 11 млн т. І якщо по пшениці і рису частка імпортних сортів становить від 7% до 18%, то з іншими агрокультур ситуація набагато складніша.

Читайте також:

У Татарстані вироблено більше 332 тис. т цукру